Wat is het verschil tussen RGB, CMYK en Pantone?

RGB, CMYK en PMS

Voor de grafisch designers van Perfect Story zijn de afkortingen CMYK, RGB en PMS dagelijkse kost. Maar we merken dat onze klanten vaak het bos door de bomen niet meer zien wat betreft de kleuraanduidingen.

Tijd voor wat opheldering dus, want als ondernemer of marketeer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillen. Een fout gekozen kleurcodering zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kleur van het logo op de site net niet hetzelfde is als op de folder. En dat willen we uiteraard vermijden.

We leggen hieronder alles even haarfijn voor je uit.

Alle kleurcoderingen op een rijtje

RGB

RGB staat voor Rood, Groen, Blauw

Het menselijk oog kan maar een klein deel van al het licht van de zon zien (infrarood- en ultraviolette stralen zijn bijvoorbeeld onzichtbaar). Zichtbaar licht beschrijven we met de drie primaire kleuren rood, groen en blauw (RGB).

Deze kleuren geven samen wit licht af, daarom worden ze ook wel additieve kleuren genoemd.

Het RGB-model wordt gebruikt om de kleuren te beschrijven van lichtbronnen die zelf licht genereren, zoals computermonitors, videoapparatuur, projectoren en tv-schermen.

RGB kan, afhankelijk van de kwaliteit van het scherm, de kalibratie ervan, de lichtinval en enkele andere zaken op elke monitor een ander resultaat geven.

RGB, CMYK en PMS

CMYK

CMYK staat voor Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel) en Key (zwart = de hoofdkleur).

Waar twee van de drie primaire kleuren rood, groen en blauw elkaar overlappen, krijg je de secundaire kleuren cyaan, magenta en geel (afgekort als CMY):

  • Groen + blauw is cyaan
  • Blauw + rood is magenta
  • Rood + groen is geel

In tegenstelling tot RGB-kleuren kunnen CMY-kleuren geen zwart krijgen, hooguit alleen donkerbruin, daarom is de kleur zwart (K) toegevoegd. Hierdoor is het kleurmodel CMYK ontstaan. Door deze vier kleuren met verschillende doseringen te combineren, kunnen alle kleuren in het CMYK-spectrum worden nagebootst.

Het CMYK-model wordt gebruikt om de kleur te beschrijven van objecten die geen licht uitstralen, maar het licht van andere lichtbronnen weerkaatsen. Cyaan, magenta en geel worden gebruikt voor fullcolour drukwerk en het afdrukken van kleuren. Hoe meer kleuren je gebruikt, hoe donkerder de kleuren zullen zijn.

PMS

PMS staat voor Pantone Matching System

Naast RGB en CMYK zijn er ook nog de PMS- of Pantone-kleuren. Deze kleuren zijn vastgelegd door het gelijknamige bedrijf Pantone. Elk jaar onthult Pantone de kleur van het jaar op basis van trends in o.a. interieur en mode. In 2023 is dit Viva Magenta: een genuanceerde rode toon, die een balans tussen warm en koel presenteert – zoals Pantone het zelf omschrijft.

Elke kleur binnen dit systeem is opgebouwd uit een vastgelegde mix van de vier standaardkleuren. Elk Pantone-kleur krijgt bijgevolg een uniek nummer.

Pantone-kleuren worden gebruikt om de hoogste kleurgarantie te geven omdat iedere drukker dezelfde menging van kleuren hanteert. Door deze hoge correctheid zijn de kleuren ideaal om te gebruiken voor logo’s en huisstijlen.

Enkele vuistregels om kleurcodes te gebruiken
RGB, CMYK en PMS

Omdat het belangrijk is de juiste codes te gebruiken voor de juiste toepassing, zetten we graag enkele regeltjes op een rij:

  • Gebruik voor beeldschermen een RGB- of HEX-kleurenschema
  • Gebruik voor standaarddrukwerk met vier kleuren het CMYK-schema
  • Voor drukwerk met slechts één kleur of een toevoeging van speciale kleuren (fluorescerend, metallic) gebruik je Pantone-kleurendruk of meerkleurendruk

 

 

Als we bij Perfect Story jouw huisstijl ontwerpen, dan:

  • checken we graag vooraf voor welke toepassingen en media het logo zal gebruikt worden.
  • ontwerpen we het logo in verschillende kleurcoderingen en leggen we de spelregels vast in het huisstijlhandboek.

Je krijgt van ons een handig overzicht van alle kleurencodes zodat je dit steeds bij de hand hebt.

Nog vragen? Stel ze ons gerust!

Uiteraard helpen we jou graag verder met een nieuwe huisstijl of ontwerp en drukwerk in de juiste kleuren.

TOP